Proslipsis.gr | Αθήνα 12.08.2022, 14:36
Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Η χώρα μας από τη μια δίνει αγώνα για την προστασία της ελληνικότητας του τυριού «φέτα» (και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων) και από την άλλη συρρικνώνει τα βοσκοτόπια, στην χλωρίδα των οποίων στηρίζεται η ποιότητα και η ονομασία προέλευσης του προϊόντος αυτού με την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα!
Για μεγάλη αρπαγή των βοσκοτόπων από το κράτος κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι και εξηγούν ότι οι βοσκήσιμες γαίες από το 56,4% της επιφάνειας του εδάφους της χώρας που κατείχαν το 1958 «έπεσαν» σήμερα στο 10-12%. Μάταια αναμένουν μελέτες βοσκοϊκανότητας και άλλα απαραίτητα μέτρα τη στιγμή που -όπως καταγγέλλουν- η κτηνοτροφία καταστρέφεται από τα εμπορικά κυκλώματα των ζωοτροφών και των εισαγόμενων πρωτεϊνών και το παραγόμενο ζωικό προϊόν καταντάει χωρίς ταυτότητα.
Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας διαθέτει την πλουσιότερη χλωρίδα στην Ευρώπη και από τα καλύτερα τυριά στον κόσμο. Σύμφωνα με τον οδηγό γευσιγνωσίας «Taste Atlas», σε πρόσφατο διεθνή διαγωνισμό τυριών τρεις θέσεις στην πρώτη πεντάδα κατέλαβαν το καλαθάκι Λήμνου, η γραβιέρα Νάξου και το μετσοβόνε Μετσόβου!
|