Αθήνα 17.6.2010, 15:22
"Προϊόντα ελληνικής γης, προϊόντα μεσογειακής διατροφής στην Ελλάδα και στον κόσμο - Στρατηγική προώθησης", είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνει την Τετάρτη 23 Ιουνίου και ώρα 6.30 μμ, στο Ζάππειο Μέγαρο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η ημερίδα αναμένεται να αποτελέσει τόπο συνάντησης όλων όσων εμπλέκονται στην αγροδιατροφική αλυσίδα (παραγωγών, μεταποιητών, καταναλωτών, φορέων) όπως επίσης και εκείνων που μοιράζονται τις ίδιες σκέψεις και προβληματισμούς για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, για την προστασία της υγείας του καταναλωτή αλλά και γενικότερα την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.
Αντεπίθεση Το γεωργικό διατροφικό προϊόν έχει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής για την Μεσογειακή διατροφή. Τα ελληνικά προϊόντα ποιότητας αποτελούν τη μοναδική απάντηση για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα στις εμπορικές προκλήσεις, στον ανταγωνισμό από τα προϊόντα χωρών με χαμηλότερο κόστος παραγωγής αλλά και στις απαιτήσεις των καταναλωτών.
"Η Ελληνική γεωργία περνά στην αντεπίθεση. Η Διατροφική Διπλωματία αποτελεί στρατηγική μας επιλογή, αναδεικνύοντας τα ελληνικά προϊόντα ως συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας στο διεθνές περιβάλλον", τόνισε η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, προσθέτοντας: "Τα προϊόντα της ελληνικής γης, τα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής αξίζουν να κατακτήσουν και να διατηρήσουν την πρώτη θέση στις επιλογές των Ελλήνων καταναλωτών αλλά και των καταναλωτών όλου του κόσμου. Η διατροφική αξία του ελαιολάδου, των φρούτων και λαχανικών, του κρασιού, των γαλακτοκομικών, που παράγονται σε αφθονία στη χώρα μας, είναι αναμφισβήτητη, όπως επίσης και οι ευεργετικές ιδιότητές τους για την υγεία των καταναλωτών. Επομένως, αποτελεί μονόδρομο η υποστήριξη, ανάδειξη και προώθηση της ποιοτικής ελληνικής μεσογειακής διατροφής, που σχετίζεται άμεσα με την παράδοση και τον πολιτισμό μας".
Η ποιότητα η ανταγωνιστικότητα και η παράδοση των ελληνικών μεσογειακών προϊόντων θα εξασφαλίζεται μέσα από την επισήμανση των προϊόντων αυτών. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η κοινή πρωτοβουλία με τρεις άλλες χώρες (Ισπανία, Ιταλία και Μαρόκο) ώστε η Μεσογειακή Διατροφή να ενταχθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.
Η προώθηση και η προβολή της ελληνικής μεσογειακής διατροφής αποτελεί κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός στηρίζει ως συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας στο παγκόσμιο οικονομικό - εξαγωγικό περιβάλλον.
|