«Αγροδιατροφή και Επιχειρήσεις: Ευκαιρίες συνεργασίας με το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής του ΑΠΘ (ΚΕΑΓΡΟ)» είναι το θέμα της Ημερίδας που διοργανώνουν το ΚΕΑΓΡΟ του ΑΠΘ, το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 και ώρες 16:00 - 18:30, στο κτίριο του ΣΒΕ (26ης Οκτωβρίου 21, Παλαιά Σφαγεία).
Στην Ημερίδα θα παρουσιαστούν η έρευνα και η καινοτομία στον Αγροδιατροφικό τομέα (Τρόφιμα - Μεταποίηση και Ζωική Παραγωγή) και τα καινοτόμα εργαλεία στις υπηρεσίες της αγρο-διατροφικής αλυσίδας. Αμέσως μετά, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με επιχειρηματικούς εκπρόσωπους του κλάδου.
Στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύονται οι μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργούνται μεταξύ των επιστημονικών και των ερευνητικών κοινοτήτων του ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ και τις επιχειρήσεις που συστήνει ο ΣΒΕ, ώστε να αλληλεπιδράσουν δημιουργικά, υιοθετώντας νέες προσεγγίσεις για τους πολίτες και την κοινωνία.
ΠΙΝΑΚΑΣ
Το Πρόγραμμα
Αγροδιατροφή και Επιχειρήσεις: Ευκαιρίες συνεργασίας με το
Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής του ΑΠΘ (ΚΕΑΓΡΟ-ΑΠΘ)
Συνδιοργάνωση Ημερίδας: Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος - Διεπιστημονικό
Κέντρο Αγροδιατροφής ΑΠΘ (ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ) - Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας
ΕΛΚΕ ΑΠΘ
Ημερομηνία Διεξαγωγής: Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, ώρα 16:00 - 18:30
Τόπος: ΣΒΕ, 26ης Οκτωβρίου 21, Θεσσαλονίκη 546 27
16:00 ‘Εναρξη / Χαιρετισμοί
16:10 - 16:20 Έρευνα και καινοτομία στον Αγροδιατροφικό Τομέα
Ο. Μενκίσογλου-Σπυρούδη, Ομότιμη καθηγήτρια, Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ, Πρόεδρος ΚΕΑΓΡΟ «Ερευνητικές Υποδομές στον Αγροδιατροφικό Τομέα: Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής ΑΠΘ - Τεχνογνωσία, Επιστημονική Υποστήριξη και Διασύνδεση με τις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία»
16:20 - 17:10 Έρευνα και καινοτομία στους τομείς των τροφίμων και της μεταποίησης
Συντονιστής: Μ. Τσιμίδου, Ομότιμη καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας
Συμμετέχοντες:
Κ. Κουτσουμανής, Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας «Εργαλεία λήψης αποφάσεων στη βιομηχανία τροφίμων»
Α. Παρασκευοπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας «Συστατικά με λειτουργική δράση: Διαμόρφωση της δομής και της ευχυμίας νέων προϊόντων τροφίμων»
Ι. Μουρτζίνος, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας «Ανάπτυξη τροφίμων καθαρής ετικέτας»
Ν. Νενάδης, Επ. καθηγητής, Τμήμα Χημείας «Ενισχύοντας την προστιθέμενη αξία τροφίμων με την υποστήριξη ισχυρισμών υγείας/διατροφής: Η περίπτωση του παρθένου ελαιόλαδου»
Ερωτήσεις - Συζήτηση
17:10 - 17:50 Έρευνα και καινοτομία στον τομέα της ζωϊκής παραγωγής
Συντονιστής: Θ. Κωτσόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας
Συμμετέχοντες:
Π. Φορτομάρης, Καθηγητής, Τμήμα Κτηνιατρικής και Β. Τσιούρης, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Κτηνιατρικής «Ερευνητικές δράσεις και αποτελέσματα διασύνδεσης συστημάτων εκτροφής με αλυσίδες αξίας προϊόντων ζωικής προέλευσης»
Η. Γιάννενας, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Κτηνιατρικής «Καινοτόμες Ζωοτροφές για καινοτόμα προϊόντα ζωικής προέλευσης»
Ερωτήσεις - Συζήτηση
17:50 - 18:30 Πρωτοβουλίες υποστήριξης Καινοτομίας στον Αγροδιατροφικό Τομέα: Καινοτόμα εργαλεία στις υπηρεσίες της αγρο-διατροφικής αλυσίδας
Συντονιστές: Σ. Κουνδουράς, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας και Ε. Τόκα, Υπεύθυνη Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΛΚΕ ΑΠΘ
Συμμετέχοντες:
Ν. Καλογιούρη, Επ. καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας «Σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι σε συνδυασμό με προηγμένα χημειομετρικά εργαλεία για τη διερεύνηση του αποτυπώματος και τη διασφάλιση της αυθεντικότητας των τροφίμων»
Κ. Καρυώτης & Α. Ζαλίδης, Υποψήφιοι Διδάκτορες, Τμήμα Γεωπονίας «Καινοτόμα εργαλεία ανάλυσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών σε διάφορα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας»
Π. Xαντζή, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΑΠΘ «Δημιουργία ετικέτας (brand naming) προϊόντων μειωμένου ανθρακικού αποτυπώματος. (Ο ρόλος του πλαισίου Παρακολούθησης, Αναφοράς και Επαλήθευσης (MRV) στη δέσμευση του άνθρακα - έργο CARBONICA - HORIZON 2020)»
Ερωτήσεις - Συζήτηση