Αθήνα 27.11.2012, 23:12
Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Είκοσι λεπτά του ευρώ το κιλό πουλάνε φέτος οι ελαιοπαραγωγοί του Αγρινίου τις πράσινες ελιές, που συγκαταλέγονται στις καλύτερες βρώσιμες ελιές παγκοσμίως. Αυτές που στα σούπερ μάρκετ πωλούνται από 3 έως 10 ευρώ το κιλό!
Είναι η πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά που η τιμή κατρακυλά σε τέτοια επίπεδα, καθιστώντας ουσιαστικά ασύμφορη την συλλογή όταν απαιτούνται εργατικά. Έτσι, πολλοί αφήνουν τον καρπό για τα πουλάκια και άλλοι προσδοκούν σε ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που θα τον μαυρίσουν και θα τον καταστήσουν κατά τι ακριβότερο.
Κι ουδείς βέβαια προσδοκά κάποιου είδους κρατική συνδρομή. Άλλωστε, νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από την καταστροφική πολιτική στον τομέα των καπνών.
Μερικοί μόνο κουνούν με νόημα το κεφάλι και καλούν τους ανεγκέφαλους να σκεφθούν ότι ο μαύρος χρυσός δεν βρίσκεται στη θάλασσα αλλά στη στεριά. Είναι η ελιά και το λάδι και μας σώζουν αιώνες τώρα.
Υ.Γ.: Κάποτε στην περιοχή ευδοκιμούσε και η άμπελος. Πάει κι αυτή, εξαφανίσθηκε πριν από τα καπνά και σε πολλές περιπτώσεις λόγω των καπνών την δεκαετία του '50. Κατά τη μυθολογία εδώ ήταν που κληροδοτήθηκε στον άνθρωπο από τον Διόνυσο αυτοπροσώπως, ο οποίος την χάρισε στον βασιλιά της περιοχής Οινέα και αυτός ορμήνεψε τον βοσκό του Στάφυλο πώς να φτιάξει κρασί, για πρώτη φορά στα χρονικά.
|